Saturday, April 27, 2013

Arvostelu: Street Smarts, Firearms and Personal Security (Jim Grover)


Street Smarts, Fireams and Personal Security

Kirjoittaja: Jim Grover (Kelly McCann)
Kustantaja: Paladin Press, 2000
Sivumäärä: 272, sivukoko: 28 x 22 cm

Taustatietoja kirjoittajasta:

Jim Grover (Kelly McCann) on yksi maailman arvostetuimpia realistisen itsepuolustuksen kouluttajista. McCann on ollut vastuussa mm. Yhdysvaltain armeijan terrorisminvastaisten erikoisjoukkojen koulutuksesta ja työskennellyt henkilösuojaustehtävissä eri puolilla maailmaa. McCannin koulutusfilmejä on arvosteltu Kontrollin numeroissa 2/2005, 3/2006 ja 4/2007.

Kirjan esittely:
Street Smarts, Firearms & Personal Security on koostettu etupäässä Guns & Ammo -lehdessä vuosina 1992-1999 julkaistuista kolumneista. Jokainen kolumni muodostaa kirjassa yhden, yleensä 2-4 -sivuisen luvun, ja samaa aihepiiriä koskevat luvut on koottu omiin osioihinsa.

Kirja alkaa muutamalla turvallisuutta yleisellä tasolla käsittelevällä luvulla, minkä jälkeen usean luvun ajan puhutaan kodin murtosujauksesta ja tavoista, joilla talo tehdään varkaiden näkökulmasta vähemmän kiinnostavaksi pienellä vaivalla ja vähäisellä rahallisella panostuksella.

Kirjassa varataan noin 30 sivua katuturvallisuuden käsittelyyn, ja osiossa annetaan neuvoja joiden avulla voidaan estää ennakolta esimerkiksi katuryöstön kohteeksi joutuminen. Seuraavassa osiossa puhutaan matkustusturvallisuudesta, sekä omalla autolla liikkumiseen että matkailuun liittyen.

Kirjassa on muutama tietoturvaan, identiteettivarkauksiin ym. nykyajan rikoksiin liittyvä luku, jonka jälkeen puhutaan lasten turvallisuudesta, painopisteen ollessa toisaalta kampusalueiden turvallisuudessa ja toisaalta turvallisessa Internetin käytössä.

Noin puolivälissä kirjaa aihepiiri vaihtuu arkiturvallisuudesta itsepuolustukseen. Itsepuolustusosio alkaa erilaisten itsepuolustusvälineiden käsittelyllä; McCann kirjoittaa etupäässä OC-sumuttimista, mutta myös muista vähemmän vaarallisista välineistä sekä teräaseista on jonkin verran puhetta. Aseellista ja aseetonta kamppailua käsitellään lyhyesti ennen huomion kiinnittämisen amerikkalaisittain tärkeään itsepuolustusvälineeseen, ampuma-aseeseen.

Viimeinen noin sata sivua on varattu ampuma-aseiden käsittelyyn. McCann aloittaa aivan alkeista, olettaen että lukija ei vielä edes omista ampuma-asetta. Aiheen käsittely siirtyy pikku hiljaa edistyneempään materiaaliin, ja kirjan viimeisistä luvuista myös kokenut ampuja saa hyviä neuvoja omaan ampumaharjoitteluun.

Kokonaisarvio kirjasta:
Vaikka kirja onkin koostettu aikaisemmin julkaistuista lehtiartikkeleista, kirja on kuitenkin varsin hyvä. Tekstissä on jonkin verran toistoa ja lehtiartikkeleille tyypillisiä ”tällä kerralla käsittelemme...” -tyyppisiä aloituksia. Mikäli teksti olisi kirjoitettu näiltä osin uudelleen, kirjan luettavuus olisi parempi. Tekstin sisältö on kuitenkin ulkoista muotoa tärkeämpi, ja vaikka yksittäiset luvut ovat lyhyitä, niiden aiheet on rajattu sen verran tiukasti että kutakin aihetta käsitellään yleensä kohtuullisen kattavasti.

Suomalaisen lukijan kannalta kirjan huonoin puoli on tekstin painottuminen ampuma-aseiden käyttöön. Suomessa ampuma-aseen kantaminen itsepuolustuskäyttöön ei ole luvallista, joten näistä luvuista hyötyvät lähinnä ampumista harrastavat sekä ampuma-asetta työssään kantavat kontrolliammattilaiset.

(Arvostelu on julkaistu alun perin Kontrollin numerossa 2/2009).

No comments:

Post a Comment