Tuesday, October 8, 2019

KÄYTETTY: OC-sumuttimen käyttöopas, osa 8: ensiapu

Ensiapu

OC-sumutin on kohteelle varsin turvallinen väline, mutta on kuitenkin hyvä tietää joitakin asioita OC:hen liittyvästä ensiavusta.

Ensiavun perusteet
OC:hen liittyvä ensiapu on varsin yksinkertaista. Yksinkertaisimmillaan ensiapu voi olla sitä, että ei tehdä mitään: vaikka OC aiheuttaa kipua, se ei kuitenkaan pääsääntöisesti aiheuta vammoja ihon ja silmien punotusta lukuunottamatta. Lisäksi oireet lakkaavat itsestään ajan kanssa yleensä noin 15-30 minuutissa. 

OC:n ensiapu muodostuu etupäässä silmien huuhtelemisesta juoksevalla vedellä. Poliisina kuljetan itse töissä mukanani urheilujuomapulloa, jonka korkin läpi juotaessa vesi tulee pistemäisenä suihkuna. Kun pulloa puristaa, veden saa suunnattua helposti paikallaan olevan uhrin silmiin, jolloin myös puoliksi tyhjäksi juodulla vesipullolla pystyy antamaan kohtuullisen hyvän ensiavun, kunhan vettä käyttää säästeliäästi. Vesisuihku tulee kohdistaa silmien alueelle ja sitä kannattaa annostella parin sekunnin purskeina. Jos vettä ei ole käytettävissä paljon, ei ihoa kannata puhdistaa lainkaan vaikka OC aiheuttaisikin polttavaa tunnetta. Silmien huuhtelu helpottaa uhrin oloa hyvin nopeasti; usein jo noin kymmenen sekunnin kuluttua on havaittavissa että uhri ei ole enää niin tuskissaan.

Mikäli vettä on käytössä paljon (esimerkiksi vettä saadaan juoksutettua vesihanasta ämpäriiin), voi kasvojen upottaminen kokonaan veteen helpottaa oloa nopeammin. Samaa vesiämpärillistä ei kuitenkaan kannata käyttää moneen kertaan, vaan joka huuhtelukertaa varten kannattaa ottaa puhdasta vettä. Lisäksi saippua voi helpottaa aineen pesemistä iholta. Voimakasta hankaamista kannattaa kuitenkin välttää, että ei tule hieroneeksi ainetta syvemmälle ihohuokosiin.

Jos vettä ei ole paljoa tai lainkaan, jo pelkkä kasvojen kääntäminen tuuleen päin auttaa aineen poistumista iholta ja limakalvoilta. 

OC-sumuttimia myyvät liikkeet myyvät myös erillisiä OC:n neutralointisuihkeita. Itselläni ei ole paljoakaan kokemusta näistä, mutta oman vähäisen kokemukseni mukaan neutralointisuihkeiden suurin etu on, että pienikokoisella suihkeella saadaan aikaan sama vaikutus kuin suuremmalla vesimäärällä. Lisäksi uhrin vaatteet eivät kastu läpimäriksi, mikä on etu erityisesti talvella. Kokemukseni mukaan neutralointisuihkeet eivät toimi sen nopeammin kuin pelkkä vesi, eli vaikka hyökkääjä olisi varustautunut OC:n neutralointisuihkeella, puolustautujalla on silti hyvin aikaa päästä tilanteesta irti ennen kuin vastapuoli saa itsensä toimitakykyseksi - edellyttäen että tämä on ylipäätään sellaisessa kunnossa, että pystyy käyttämään suihketta itseensä.


Ensiavun jatkotoimet
Kun pahin tuska on kaikonnut, kannattaa harkita OC:n saastuttamien vaatteiden riisumista. Jos vaatteista pölisee OC:ta ympäriinsä, niin vaatteen riisuminen saattaa estää uhria tai auttajia saamasta ainetta päälleen. Paljon riippuu olosuhteista; kasvoja huuhdeltaessa läpimäriksi kastuneet vaatteet luultavasti kannattaa riisua joka tapauksessa, mutta paukkupakkasilla kaikkien vaatteiden riisuminen ei välttämättä ole järkevää. 

Jos uhrin oireet helpottuvat pelkän veden tai vastaavan paikan päällä annettavan ensiavun avulla, ei lähtökohtaisesti ole tarvetta hakeutua lääkäriin. Jos kuitenkin uhri kokee hengenahdistusta tai oireet eivät tunnu poistuvan kokonaan, kannattaa lääkäriin hakeutua. Lisäksi jos uhri kuuluu johonkin riskiryhmään (astmaatikot, lapset, vanhukset ja raskaana olevat), kannattaa käväistä lääkärissä. 

Piilolasit saattavat vaikeuttaa silmien huuhtelua, mikäli OC:ta päätyy linssin ja silmän väliin. Tällöin piilolasien poistaminen voi helpottaa tilannetta. Piilolasien poistaminen tulee luonnollisesti tehdä puhtain käsin, että OC:ta ei joudu lisää silmiin. 

Vaikka OC on varsin vaaraton kohteelle - ja todennäköisesti joka tapauksessa vaarattomampi kuin vaihtoehtoiset toimintamallit - niin kaikessa voimankäytössä piilee kuitenkin riski sille, että kohde saa vammoja tai jopa kuolee. Välineen käyttäjä on ainakin jonkinlaisessa moraalisessa vastuussa OC:lle altistuneen henkilön selviämisestä - puhumattakaan siitä, jos hoitoa saamaton kohde saa aineesta vammoja, niin epätodennäköistä kuin se onkin. 


Ensiavun kohteet
Hyökkäyksen uhriksi joutuneen ja OC:lla puolustautuneen henkilön on luultavasti viisainta antaa esimerkiksi poliisin huolehtia hyökkääjän ensiavusta kiinnioton yhteydessä, erityisesti jos henkilön käyttäytyminen on edelleen uhkaavaa. Puolustautujan olisi kuitenkin jo oman oikeusturvansa kannalta järkevää pyrkiä huolehtimaan siitä, että kaasutettu hyökkääjä ei esimerkiksi juokse auton alle apua hakiessaan. Toki jos poliisin paikalle saapuminen kestää ja hyökkääjä on menettänyt hyökkäyshalunsa, myös puolustautuja voi toki antaa ensiapua - kunhan pitää oman turvallisuutensa prioritteettilistan kärjessä. 

Tilanteen lauettua OC:n käyttäjän olisi syytä huolehtia siitä, että mahdollisesti paikalla olleet sivulliset henkilöt jotka ovat altistuneet aineelle, saavat riittävää apua. Jos puolustautuja ei koe paikalle jäämisen olevan riittävän turvallista, hänen olisi kuitenkin huolehdittava jollakin tavalla siitä, että sivulliset saavat hoitoa - esimerkiksi kertomalla hätäkeskukseen, että puolustautuessaan hyökkääjää vastaan laillisesti kantamallaan kaasulla, tuli samalla vahingossa altistaneeksi sivullisia henkilöitä aineelle. On luultavaa, että ainakin joku paikalla olijoista joka tapauksessa soittaa 112:een, mutta koska heillä ei välttämättä ole tietoa siitä, mikä on aiheuttanut silmien polttamisen ja muut oireet, ei heille välttämättä osata  

Hektisessä tilanteessa myös OC:n käyttäjä saattaa itsekin altistua aineelle. Tilanteessa toimimista helpottaa tieto siitä, mikä aiheuttaa oireet, tietoisuus siitä että OC ei aiheuta vammoja vaikka sattuukin, ja että oireet helpottavat itsestäänkin, vaikka puolustautuja ei heti pystyisikään antamaan itselleen ensiapua. Ja joka tapauksessa, ensiavun antaminen itsellekin on varsin helppoa - ainakin mikäli puolustautuja näkee eteensä sen verran että pystyy etsimään käsiinsä jostain vettä.


Ensiapu
- vastapuoli (jos turvallista)
- sivulliset
- itseapu


- oireet lakkaavat itsestäänkin, hyvä muistaa että ei aiheuta vammoja vaikka sattuukin
- naama vasten tuulta
- pestään vedellä
- neutralointiaineet
- saippua voi auttaa
- ei hierota
- kontaminoidut vaatteet pois
- piilolasit pois?
- neutralointisuihkeet
- vesipullo
- jos esim astma tai muuten hengitysvaikeuksia, kannattaa soittaa lanssi

No comments:

Post a Comment